Geluidsoverlast aanpakken met een groendak
Nooit meer geluidsoverlast dankzij een groendak
17 maart 2021 

Nooit meer geluidsoverlast dankzij een groendak

Heb jij ook slaapproblemen tijdens dit knusse knuffelseizoen? Lig jij elke avond te woelen als het regent omdat jij niet kan slapen door het getik, het gegalm of het gegons op jouw dak? Wil jij nooit meer last van geluidsoverlast door onweersbuien op je plat dak en angst dat je je gezondheid schaadt door het vele wakker worden. Nooit meer de tragiek van een negatief, futloos gevoel wanneer je onuitgeslapen de dag begint na een nacht vol lawaai via je dak? Wil jij ook geluidsoverlast aanpakken?

geïrriteerde man door gehoorvermoeidheid

Uiteraard reageert niet iedereen op dezelfde manier op geluidsoverlast. Zo sprak ik Sofie en Bert waarvan Bert ‘s nachts regelmatig wakker werd van contactgeluiden op hun dak veroorzaakt door regen, hagel, duiven, wind en steentjes terwijl Sofie overal doorheen sliep. Dit leidde tot onbegrip van haar kant en humeurigheid bij hem. Sofie had ‘s ochtends energie maar Bert niet meer, ze vervreemden steeds meer van elkaar. Bert wou niets liever dan de geluidsoverlast aanpakken, Sofie zag het nut er niet echt van in.

Concentratie is ver te zoeken 

​Eva vertelde mij ooit dat van thuis uit werken veel minder goed lukte bij slecht weer. Het lawaai op het dak leidde haar ontzettend veel af. ​Uit onderzoek van de World en Dutch Green Building Council is gebleken dat afleiding door geluid prestaties met wel 66% kan doen afnemen (bron: Publicatie Health, Wellbeing and Productivity in offices).

vrouw kan zich niet concentreren

De schaal van decibel 

Om het volgende stuk over geluidsoverlast aanpakken begrijpelijker te maken zal ik je eerst meer vertellen over hoe de schaal van decibel (dB), dat is namelijk een logaritmische schaal in plaats van een lineaire schaal. Dat betekent dat 100 dB niet twee keer zo luid is als 50 dB, in principe voelt 53 dB voor ons twee keer zo luid aan als 50 dB. Elke verhoging van 3 dB is dus steeds twee keer zo luid als het niveau ervoor.

Een gewoon gesprek is rond de 60 dB, een drilboor is rond de 120 dB, in werkelijkheid is een drilboor dus niet twee keer zo luid als een gewoon gesprek maar eigenlijk meer dan 1.000.000 (een miljoen) keer zo luid!

Vanaf 80 dB zijn geluiden schadelijk voor ons gehoor, vanaf 120 dB begint geluid pijn te doen. Dit is afhankelijk van hoe lang je naar deze geluiden luistert. 80 dB is oké als je niet langer dan acht uur per dag blootgesteld wordt, bij 120 dB is je gehoor direct beschadigd. Het geluid van regen op een metalen dak kan oplopen tot 70 dB (gelijk aan het geluidsniveau van een stofzuiger), geluiden luider dan 55-60 dB ervaren we doorgaans als hinderlijk. Hagel op een metalen dak kan wel 80-90 dB aan geluid produceren (gelijk aan het geluidsniveau van een boormachine of blender). Geluidsoverlast aanpakken is bij deze daken dan ook echt van belang voor de gezondheid van jouw oren.

De schaal van Decibel 

©️ Philip Bosma

Onderzoekers van de Ugent hebben bij vijf daken metingen gedaan voor het aanleggen van het groendak en na het aanleggen van het groendak. Bij de aanwezigheid van de groendaken treedt er een significante demping op.

Bron afbeelding: Sound reduction by vegetated roof tops (green roofs): a measurement campaign

Bron: Sound reduction by vegetated roof tops (green roofs): a measurement campaign

Ook de aan de universiteit van Genua is een onderzoek gedaan naar de geluidsisolerende werking van groendaken. Het onderzoek wijst uit dat groendaken een hoge geluidsabsorptie hebben, zeker vergeleken met kale platte daken of daken bedekt met betonnen tegels. Geluidsoverlast aanpakken met groendaken werkte dus heel goed.

Bron afbeelding: Sound absorption of different green roof systems

Bron: Sound absorption of different green roof systems

Geluidsoverlast aanpakken van vliegtuigen?

Bij overvliegende vliegtuigen komt geluid voornamelijk via je dak je woning binnen. In dit onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Brits-Columbia zijn er metingen gedaan bij twee daken in de buurt van vliegvelden. Het groendak zorgde voor 5 dB tot 13 dB geluidsdemping. Om nog even te herhalen, elke vermindering van 3 dB is telkens een halvering van het geluid. Een vermindering van 5 dB is bijna een afname van 75% geluid. Bij 13 dB vermindering is het oorspronkelijke geluid zelfs met meer dan 93% afgenomen!

Bron afbeelding: Sound Transmission loss of Extensive Green Roofs – Field Test Results

Sound Transmission loss of Extensive Green Roofs - Field Test Results

Ik heb voor jou de oplossing tegen geluidsoverlast: een groendak

Een groendak is niet alleen een goede thermische isolator, het dempt dus ook geluiden makkelijk rond de  5 dB. Een groendak moet je zien als een dikke deken die je over je dak legt, geluidsoverlast aanpakken wordt daarmee een fluitje van een cent. Als vergelijking: klop eens op een houten tafel, dit hoor je sterk doorklinken. Leg nu eens een dikke deken over die tafel en klop dan nog eens, een groot verschil nietwaar? Op dezelfde manier dempt een groendak het impactgeluid van regen, hagel en bijvoorbeeld vogelpootjes.

Groendaken hebben een ongelijk oppervlak, hierdoor worden geluidsgolven geabsorbeerd in plaats van weerkaatst. Hierdoor ‘verdwijnen’ de geluiden in plaats van verder verspreid te worden. Een losse, lichte en luchtige structuur werkt geluidsdempend omdat geluidsgolven hier niet makkelijk doorheen kunnen reizen. Een groendak heeft deze eigenschappen en dempt daardoor geluid, geluidsoverlast aanpakken met een groendak is daarom een goed idee.

Waarom geen groendak?

Je weet nu dat een groendakgeluidsoverlast aanzienlijk kan verminderen (het kan het geluidsniveau van de overlast zeker halveren met die 5 dB), dus waar wacht je nog op? Kies voor een groendak dat jouw nachten rustiger maakt, jouw concentratievermogen omhoog gooit, jouw levenskwaliteit verbetert en jou gelukkiger maakt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen