Luc Vermeir - Zaakvoerder
DIY groendak in 1 pakket
Prachtig! Die kale roofing en EPDM, vuiligheid erop overal, plassen water...
Die heerlijke geur van de roofing in de zomer (alsof er net geasfalteerd is)?
Je zorgen maken over de levensduur van je dakbedekking omdat hij onbeschermd is?
Is wat hierboven staat jouw droom? Lees dan zeker niet meer verder....
Luc Vermeir - Zaakvoerder
"Het groen dak plaatsen is zeer eenvoudig met die cassettes. Het is ook snel aan het groeien en bloeien.
Het groen dak is geplaatst op een plat dak aan de zuidkant van het huis. Daar is ook de keukendeur.
Vroeger was het daar snikheet in de zomer en was het vlug te warm binnen. Tijdens de warme periode aan het begin van de zomer was de temperatuur onder het afdak hetzelfde als aan de noordkant van het huis.
Het afdak heeft een houten plafond, maar is niet geïsoleerd en toch is het er aangenaam op hete dagen."
In dit pakket vind jij alles terug dat jij nodig hebt om zelf je groendak aan te leggen, in de exacte verhoudingen die jij nodig hebt!
Bescherming: geotextiel. Groendak: sedumcassettes. Afwerking van de waterafvoeren: keien.
Je mag zelfs nu al bestellen en pas binnen een maand (midden juli 2024) laten leveren.
Leg een beschermend en isolerend schild over je dak heen dat bovendien PRACHTIG bloeit!
Geniet direct van de voordelen van groen op jouw dak, deze unieke deal mag jij niet missen!
In een handomdraai realiseer jij je eigen doe-het-zelf groendak met onze sedumcassettes.
Zo begin jij de zomer van 2024 met een groene start.
Gratis hulp voor één dag van onze groendakexpert
"We zijn zeer tevreden van ons (klein maar fijn) groendak. We merken zeker een temperatuursverschil in de keuken (het groendak is de uitbouw van de keuken) op warme dagen.
We zijn er zo tevreden van dat we zelfs al mensen jullie adres hebben doorgegeven.
Wij zijn absoluut voor meer groen! Zelfs tot op het dak!!!"
"Ik ben zeer tevreden van mijn groendak en Groenpalet.
De installatie was zeer simpel dankzij jullie plannetje, uitleg , en een beetje gezond verstand ;-)
In de garage is het verschil in temperatuur erg merkbaar. Aangezien deze nog niet geïsoleerd was merken we nu op warme dagen dat het toch koel blijft binnen (voor het groendak voelde je de warmte zo stralen), ook het geluid van de regen is een immens verschil.
Het uitzicht is geweldig nu! Niet meer op dat zwarte dak uitkijken maar op groen, moesten mijn buren nu willen volgen zien we alleen maar groen vanuit onze slaapkamer. :-)
Ik heb ook jullie gegevens al doorgegeven aan een vriend van mij die ook aan het twijfelen is om een groen dak te leggen."
"Onze groendaken in cassettes die deze winter geplaatst zijn, zien er prachtig uit! Ze staan al een tijdje in bloei en trekken veel bijtjes aan.
Bedankt voor deze mooie plantjes. Ik heb jullie ondertussen ook aan andere geïnteresseerden aangeraden!"
"Mag ik op mijn groendak stappen/wandelen/lopen?"
Als je af en toe op je groendak wilt kunnen stappen dan kan je gewoon rechtstreeks op de beplanting stappen, dit kan geen kwaad. Als je dit vaak wilt doen, leg je misschien beter een paadje aan. Een paar keer per maand over je groendak heen wandelen om onderhoud te doen of om een keer de ramen te wassen, is geen probleem.
"Wat is een doe-het-zelf groendak?"
Een doe-het-zelf groendak is een pakket dat bestaat uit een beschermende laag geotextiel met daarbovenop sedumcassettes. Dit zijn voorbeplante kunststof bakjes die je als een soort puzzelstukjes eenvoudig bovenop jouw dak legt.
"Kunnen die sedumcassettes op mijn dak?"
Kan jouw dak per vierkante meter 80kg dragen? Heeft jouw dak minimaal vier uur per dag zon? Heb jij een plat of lichthellend dak? Is jouw dakbedekking waterdicht? Is jouw dakrand minimaal 6 cm hoog? Als jouw antwoord op deze vragen steeds 'ja' is, dan kan jij sedumcassettes op jouw dak plaatsen.
"Wanneer leg ik het beste een groendak aan?"
Dat verschilt per type groendak. Bij sedumcassettes speelt het seizoen namelijk geen rol, dit is omdat deze voorbeplante bakjes niet verstoord worden waardoor de wortels niet beschadigd raken. Daarom kan je een doe-het-zelf groendak met sedumcassettes altijd plaatsen zolang het veilig is om op je dak te gaan. Wanneer je werkt met losse plantjes leg je je groendak het beste aan in de herfst, winter of lente.
"Kan je een groendak aanleggen in de winter wanneer het vriest?"
In de winter zijn planten in rust dus je kan ze in de grond stoppen zonder dat ze hier veel hinder van ondervinden. Sedumcassettes hebben weinig risico om verstoord te worden in het wortelstelsel, daarom maakt de aanlegperiode niet uit. Maar: het is onveilig om op een dak te lopen als het gevroren heeft/vriest. Je zou kunnen uitglijden. De voordelen van aanleggen in de winter zijn: Je werkt nu maar kan in de zomer direct genieten van het resultaat. Je hoeft niet in de brandende zon bovenop jouw koekenpan van een dak te gaan staan. Met een warme chocomelk in het vooruitzicht is de klus zo geklaard.
Een doe-het-zelf groendak is een pakket dat bestaat uit een beschermende laag geotextiel met daarbovenop sedumcassettes. Dit zijn voorbeplante kunststof bakjes die je als een soort puzzelstukjes eenvoudig bovenop jouw dak legt.
Kan jouw dak per vierkante meter 80kg dragen? Heeft jouw dak minimaal vier uur per dag zon? Heb jij een plat of lichthellend dak? Is jouw dakbedekking waterdicht? Is jouw dakrand minimaal 6 cm hoog? Als jouw antwoord op deze vragen steeds 'ja' is, dan kan jij sedumcassettes op jouw dak plaatsen.
Mits correct onderhouden blijft een groendak levenslang mooi. Planten zijn levende organismen die zich zullen blijven vernieuwen en vermenigvuldigen.
Ja zeker! Sterker nog, wij bezorgen jou gratis een onderhoudskalender met alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast sturen we jou periodieke tips op wanneer je ze nodig hebt.
Ondanks dat de beplanting in bakjes zit, raden we af om met cassettes een dak af te bakenen. De kunststof is niet geschikt voor permanente blootstelling aan UV-straling. Je dak wordt het beste afgebakend door aluminium (geperforeerde) dakrandprofielen. Hiertegen komen je cassettes of komt je keienstrook. Je kiest voor geperforeerde dakrandprofielen als je een dakgoot hebt waar het water in moet komen. Dan kan het water door de profielen, in je dakgoot. Je kiest voor volle profielen als je afvoeren hebt op het dak, in dat geval is het niet nodig dat regenwater naar/over je dakrand gaat.
De cassettes hebben vaste maten en we raden af om er stukken vanaf te slijpen. Op de plaats van de koepels zal je dus cassettes moeten weglaten en hierdoor zal je hoogstwaarschijnlijk een boord over hebben tussen koepel en cassettes. Deze boord dient opgevuld te worden met keien. In ons standaardpakket zullen misschien niet voldoende keien zitten hiervoor, aangezien we hier geen rekening mee houden. Je kan zelf keien (geen grind) aankopen in een doe-het-zelf zaak of je kan contact met ons opnemen zodat we hier rekening mee kunnen houden. In dat geval kunnen we extra keien leveren zodat al de keien mooi bij elkaar passen. Als de dakvensters lager zitten dan je cassettes raden we je aan hier een keienstrook rond te leggen, zelfs als dit perfect uitkomt met de cassettes.
Als er water van andere daken op je dak terecht komt — ik spreek dan over water dat er rechtstreeks zonder buis afstroomt — dan vang je dit water beter op met een keienstrook. Op deze plaats kan je een rij cassettes weglaten en vervangen door keien (geen grind). Indien je dit niet doet zullen de plantjes waarop dit water terechtkomt afzien en zal het water ook niet snel genoeg kunnen zakken. Als een deel van het groendak onder een oversteek ligt, overweeg je beter om hier cassettes weg te laten en te vervangen door keien. Door het gebrek aan water en licht zullen de planten het hier waarschijnlijk niet goed doen en afsterven.
Op deze plaats laat je een cassette weg en je vult dit vak verder aan met keien. Als deze buizen zeer laag zitten, zorg dan dat de buis langs alle kanten omringd wordt door voldoende keien. Leg geen cassettes juist tegen een lage buis. In dit geval kan regenwater vanaf de cassette, in de buis stromen. In sommige gevallen is het dan beter om de buis te verlengen.
Kijk dan eerst goed na of je met deze cassettes kan voldoen aan de voorwaarden. De cassettes bufferen 25L/m², bestaan uit sedum, wegen 80 kg/m² en bevatten 6 cm substraat. Indien de cassettes niet voldoen, kan er gekeken worden naar andere types van groendaken.
Als je dak bestaat uit een materiaal dat ervoor zorgt dat je dakoppervlak niet vlak is, zoals metalen panelen, dan moeten deze platen meestal uitgevuld worden. De cassettes hebben een vlakke, stabiele ondergrond nodig om op geplaatst te worden. In dit geval raden we ook altijd aan om ons eerst te contacteren. Een klein putje hier en daar kan geen kwaad.
Afhankelijk van de hellingsgraad is het mogelijk je dak aan te leggen met sedumcassettes. In dit geval raden we altijd aan om ons te contacteren zodat we dit even volledig met jou kunnen bekijken.
Groendaken kunnen enkel geplaatst worden op waterdichte daken, indien het dak niet waterdicht is moet dit eerst aangepakt worden voor er een groendak gelegd kan worden.
We raden af planten tegen crepi of hout te plaatsen. Het is niet goed om deze materialen bloot te stellen aan al dit vocht. Op deze plaats laat je dus ook beter een strook cassettes weg en plaats je keien. Indien de gevelbekleding redelijk hoog begint en de waterkering zeker 10 cm boven de cassettes zit, kan je de cassettes tegen de muur plaatsen. Bij twijfel kan je ons altijd contacteren.
In dit geval zijn de standaard sedumcassettes niet de beste oplossing voor jou. Deze bestaan namelijk uit vetplanten die voldoende zon nodig hebben. Je hebt hiervoor twee oplossingen: 1) Je plaatst een groendak met een gelaagde opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van (half)schaduw plantjes. 2) Je koopt halfvolgroeide cassettes aan en combineert deze met schaduwplanten. We raden je aan om contact met ons op te nemen, dan zoeken we samen met jou de beste oplossing.
Sedumcassettes bestaan uit een mix van sedum-soorten waarvan wij weten dat ze sterk zijn en die voor veel variatie zorgen. Als je toch specifieke wensen hebt, kan je in de cassettes enkele soorten bijplanten. Dit kan gemakkelijk met onze sedumpluggen mix.
Als je af en toe op je groendak wilt kunnen stappen dan kan je gewoon rechtstreeks op de beplanting stappen, dit kan geen kwaad. Als je dit vaak wilt doen, leg je misschien beter een paadje aan. Een paar keer per maand over je groendak heen wandelen om onderhoud te doen of om een keer de ramen te wassen, is geen probleem.
Als je af en toe op je groendak wilt kunnen stappen dan kan je gewoon rechtstreeks op de beplanting stappen, dit kan geen kwaad. Als je dit vaak wilt doen, leg je misschien beter een paadje aan. Dit kan je simpelweg doen door sedumcassettes weg te laten en te vervangen door keien (geen grind). Voor een stevige ondergrond kan je de keien in honingraatprofielen leggen. Deze kan je bij ons of bij de meeste doe-het-zelf zaken aankopen. Onthoud wel: zoals hierboven vermeld is de kunststof van de cassettes niet gemaakt om heel de tijd blootgesteld te zijn aan UV-straling. Je moet de keienlaag dus voldoende dik maken.
Dit vormt geen probleem voor het onderhoud, maar kan zaken wel moeilijker maken bij de aanleg. Het is onveilig en fysiek zwaar om het materiaal met een ladder omhoog te brengen. We raden je in dit geval aan om een ladderlift, verhuislift of hoogtewerker te huren. Een alternatief is om het dak samen met ons aan te leggen, dan kan je gebruik maken van onze ladderlift.
Dit dak dient vervangen te worden voor er een groendak gelegd kan worden.
Dat verschilt per type groendak. Bij sedumcassettes speelt het seizoen namelijk geen rol, dit is omdat deze voorbeplante bakjes niet verstoord worden waardoor de wortels niet beschadigd raken. Daarom kan je een doe-het-zelf groendak met sedumcassettes altijd plaatsen zolang het veilig is om op je dak te gaan. Wanneer je werkt met losse plantjes leg je je groendak het beste aan in de herfst, winter of lente.
In de winter zijn planten in rust dus je kan ze in de grond stoppen zonder dat ze hier veel hinder van ondervinden. Sedumcassettes hebben weinig risico om verstoord te worden in het wortelstelsel, daarom maakt de aanlegperiode niet uit. Maar: het is onveilig om op een dak te lopen als het gevroren heeft/vriest. Je zou kunnen uitglijden. De voordelen van aanleggen in de winter zijn: Je werkt nu maar kan in de zomer direct genieten van het resultaat. Je hoeft niet in de brandende zon bovenop jouw koekenpan van een dak te gaan staan. Met een warme chocomelk in het vooruitzicht is de klus zo geklaard.